Obrázok
Nutricia
Otázky a odpovede
U mnohých pacientov sa stretávam s výrazným obmedzením až strachom z príjmu cukru a sladkostí po zahájení protinádorovej liečby. Tieto obavy však mnohokrát nie sú opodstatnené, nakoľko príjem cukru priamo neovplyvňuje progresiu nádoru. Na druhej strane však treba upozorniť na prechodne zvýšenú glykémiu (hladina glukózy v krvi) spôsobenú zhoršenou inzulínovou senzitivitou, ktorá sa môže vyskytnúť ako dôsledok vedľajšieho účinku liečby. Z tohto dôvodu je vhodné konzumáciu cukru a sladkostí obmedziť, pričom striedma konzumácia prevažne domácich koláčov alebo kvalitnej čokolády, sladeného mliečneho výrobku, palaciniek alebo sladkého pokrmu je v poriadku a môže sa v jedálničku onkologického pacienta vyskytovať. Predovšetkým pokiaľ má pacient celkovo obmedzený príjem stravy a na sladší pokrm dostane chuť, nie je vhodné mu aj sladšie jedlo alebo pochutinu odopierať. Všeobecne sa však odporúča aby boli sacharidy konzumované predovšetkým ako súčasť celozrnných obilnín, cereálií, ovocia alebo mliečnych výrobkov, pokiaľ ich konzumácia nie je ovplyvnená diétnymi obmedzeniami.